fbpx
Szukaj
open close

Pierogi z ricottą i orzechami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd0727047-bcb7-4209-a6f7-c0a069c739c2
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pierogi z ricottą i orzechami

Przygotowanie

  • Jajo wybijamy na talerz i delikatnie roztrzepujemy
  • 1/4 ilości zieleniny drobno siekamy
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) wsypujemy orzechy i grubo „siekamy”
  • Dodajemy ricottę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajo, posiekaną zieleninę oraz połowę sera i całość dokładnie blendujemy
  • Do miski wsypujemy mąkę, dolewamy wodę i mieszamy, aby powstało niezbyt wilgotne ciasto
  • Następnie stolnicę oprószamy mąką i zagniatamy ciasto przez ok. 1-2 minuty (do momentu, aż stanie się gładkie)
  • Ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok. 30 minut
  • Następnie formujemy z ciasta gruby wałek i kroimy na części (z podanej ilości składników powinno wyjść 16 części)
  • Każdą część rozwałkowujemy na placek o średnicy ok. 10 cm
  • Na każdą część nakładamy farsz, brzegi lekko zwilżamy wodą, zaginamy w półksiężyc i ściskamy, aby zamknąć pieróg
  • Pierogi gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 5 minut, a gdy wypłyną na wierzch – odcedzamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy pierogi i podsmażamy przez ok. 1 minutę z każdej strony
  • Pierogi nakładamy na talerze i posypujemy pozostałą zieleniną oraz serem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pierogów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (300 g)
  • Ser Ricotta (150 g)
  • Orzech włoski (100 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Masło (45 g)
  • Szałwia (świeża) (12 g)
  • Czosnek (5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Praska do czosnku, Stolnica, Talerz, Tarka do jarzyn, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Pieczone pierogi z warzywami

Ser ścieramy na drobnych oczkach do miski Dodajemy mąkę, sól oraz tłuszcz i całość dokładnie mieszamy Dolewamy wodę i zagniatamy (…)

WIĘCEJ >

Pierogi ruskie z mąki gryczanej i tapioki z farszem ziemniaczano – słonecznikowym (wegetariańskie)

Ciasto bezglutenowe: Jedną i druga mąkę wsypujemy do miski i dodajemy szczyptę soli  Wlewamy ¾ szklanki wrzątku  Mieszamy drewnianą łyżką  (…)

WIĘCEJ >

Pierogi ruskie z mąki gryczanej i tapioki z farszem ziemniaczano – słonecznikowym

Ciasto bezglutenowe: Jedną i druga mąkę wsypujemy do miski i dodajemy szczyptę soli  Wlewamy ¾ szklanki wrzątku  Mieszamy drewnianą łyżką  (…)

WIĘCEJ >

Pierogi gryczane z dziczyzną

Farsz: Dziczyznę kroimy w kawałki np. 4 x 4 cm Wkładamy mięso do garnka Wlewamy 2 szklanki wody Lekko solimy (…)

WIĘCEJ >

Pierogi gryczane z grzybami

Farsz: Grzyby wyjmujemy kilka godzin wcześniej z zamrażarki Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (…)

WIĘCEJ >