fbpx
Szukaj
open close

Pierogi z kaszą jaglaną

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c77a14954-f773-4412-b24f-e5e48cdee473
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pierogi z kaszą jaglaną

Przygotowanie

Ciasto

  • Na stolnicę przesiewamy mąkę, dolewamy tłuszcz i ciepłą wodę, dodajemy przyprawy i dokładni wyrabiamy ciasto, aż wszystkie składniki się ze sobą dokładnie połączą
  • Wyrobione ciasto dzielimy na 2 części
  • 1 część odkładamy na bok i przykrywamy ściereczką, a 2 cienko rozwałkowujemy na stolnicy, podsypując mąką
  • Szklanką wykrawamy w cieście kółka
  • Na każde kółko nakładamy niewielką porcję farszu (ok. łyżeczkę) i sklejamy pierogi
  • W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem przypraw (soli)
  • Na wrzątek wrzucamy po ok. 10-15 szt. pierogów, mieszamy i gotujemy
  • Po wypłynięciu pierogów na wierzch – gotujemy jeszcze przez ok. 3-4 minuty
  • Pierogi wyciągamy z garnka łyżką cedzakową i delikatnie przelewamy zimną wodą, aby się nie sklejały
  • Opcjonalnie polewamy pierogi roztopionym na patelni tłuszczem (masłem)

Farsz

  • Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odkładamy do ostygnięcia
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty, a następnie odkładamy do ostygnięcia
  • Do miski wsypujemy kaszę, dodajemy cebulę, ser i przyprawy, a następnie całość bardzo dokładnie mieszamy (aby dokładnie połączyć składniki, możemy użyć np. tłuczka do ziemniaków)

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypada 10 pierogów.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pierogów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Ciasto

  • Mąka orkiszowa (240 g)
  • Woda (125 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Farsz

  • Ser twarogowy krowi (250 g)
  • Cebula (210 g)
  • Kasza jaglana (90 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - mały, Łyżka cedzakowa, Miska, Nóż, Patelnia, Sitko, Stolnica, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Pieróg kornwalijski

Mąkę wsypujemy do robota kuchennego i stopniowo dodajemy tłuszcz (masło), nie wyłączając urządzenia Dolewamy zimną wodę i mieszamy Stolnicę podsypujemy (…)

WIĘCEJ >

Pierogi z ricottą i orzechami

Jajo wybijamy na talerz i delikatnie roztrzepujemy 1/4 ilości zieleniny drobno siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski (…)

WIĘCEJ >

Pieczone pierogi z warzywami

Ser ścieramy na drobnych oczkach do miski Dodajemy mąkę, sól oraz tłuszcz i całość dokładnie mieszamy Dolewamy wodę i zagniatamy (…)

WIĘCEJ >

Pierogi ruskie z mąki gryczanej i tapioki z farszem ziemniaczano – słonecznikowym

Ciasto bezglutenowe: Jedną i druga mąkę wsypujemy do miski i dodajemy szczyptę soli  Wlewamy ¾ szklanki wrzątku  Mieszamy drewnianą łyżką  (…)

WIĘCEJ >

Pierogi gryczane z dziczyzną

Farsz: Dziczyznę kroimy w kawałki np. 4 x 4 cm Wkładamy mięso do garnka Wlewamy 2 szklanki wody Lekko solimy (…)

WIĘCEJ >