Pierogi ruskie z mąki gryczanej i tapioki z farszem ziemniaczano – słonecznikowym (wegetariańskie)
Pierogi ruskie z mąki gryczanej i tapioki z farszem ziemniaczano – słonecznikowym (wegetariańskie)
Przygotowanie
Ciasto bezglutenowe:
- Jedną i druga mąkę wsypujemy do miski i dodajemy szczyptę soli
- Wlewamy ¾ szklanki wrzątku
- Mieszamy drewnianą łyżką
- Jak już da się włożyć rękę to wyrabiamy ręką
- Jeśli ciasto jest zbyt mokre i kleiste to dosypujemy mąki jednej i drugiej (mąka gryczana jest nierówna, jedna bardziej chłonie wodę, inna mniej)
- Jeśli ciasto jest za suche to dolewamy odrobinę wrzątku
- Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na minimum 30 min
- Po tym czasie wysypujemy na stół garść mąki i rozwałkowujemy połowę z ciasta na grubość około 1,5 mm
- Bierzemy szklankę i wycinamy krążki
- Na każdy krążek nakładamy farsz
- Zlepiamy brzegi – możemy użyć widelca żeby lepiej skleić i zrobić ładny wzorek
- Wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i gotujemy 2 min od momentu jak wypłyną na powierzchnię
- Jeśli nie chcemy jeść od razu, to przekładamy pierogi do miski z zimną osoloną wodą żeby się zahartowały (takie pierogi możemy później odsmażać na rozgrzanym tłuszczu)
Farsz:
- Ugotowane wcześniej ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku
- Dodajemy twarożek ze słonecznika
- Dodajemy jajko
- Lekko solimy i mieszamy
- Formujemy kuleczki wielkości małej brukselki (żeby ciasto się nam nie kleiło, możemy moczyć dłonie co jakiś czas)
- Farsz kładziemy na wycięte krążki ciasta, sklejamy pierogi (najłatwiej brzegi przygniatać widelcem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia pierogów.
Autor
Lista składników
Ciasto
- Mąka gryczana (200 g)
- Woda (150 ml)
- Mąka z tapioki (skrobia z manioku) (100 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Farsz
- Twarożek ze słonecznika (200 g)
- Ziemniak (200 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.