Pierogi ruskie z mąki gryczanej i tapioki z farszem ziemniaczano – słonecznikowym
Pierogi ruskie z mąki gryczanej i tapioki z farszem ziemniaczano – słonecznikowym
Przygotowanie
Ciasto bezglutenowe:
- Jedną i druga mąkę wsypujemy do miski i dodajemy szczyptę soli
- Wlewamy ¾ szklanki wrzątku
- Mieszamy drewnianą łyżką
- Jak już da się włożyć rękę to wyrabiamy ręką
- Jeśli ciasto jest zbyt mokre i kleiste to dosypujemy mąki jednej i drugiej (mąka gryczana jest nierówna, jedna bardziej chłonie wodę, inna mniej)
- Jeśli ciasto jest za suche to dolewamy odrobinę wrzątku
- Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na minimum 30 min
- Po tym czasie wysypujemy na stół garść mąki i rozwałkowujemy połowę z ciasta na grubość około 1,5 mm
- Bierzemy szklankę i wycinamy krążki
- Na każdy krążek nakładamy farsz
- Zlepiamy brzegi – możemy użyć widelca żeby lepiej skleić i zrobić ładny wzorek
- Wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i gotujemy 2 min od momentu jak wypłyną na powierzchnię
- Jeśli nie chcemy jeść od razu, to przekładamy pierogi do miski z zimną osoloną wodą żeby się zahartowały (takie pierogi możemy później odsmażać na rozgrzanym tłuszczu)
Farsz:
- Ugotowane wcześniej ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku
- Dodajemy twarożek ze słonecznika
- Dodajemy jajko
- Lekko solimy i mieszamy
- Formujemy kuleczki wielkości małej brukselki (żeby ciasto się nam nie kleiło, możemy moczyć dłonie co jakiś czas)
- Farsz kładziemy na wycięte krążki ciasta, sklejamy pierogi (najłatwiej brzegi przygniatać widelcem
Okrasa:
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Boczek kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy smalec
- Dodajemy cebulę z boczkiem
- Smażymy przez 3-4 min
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz naszą propozycję na przyrządzenie twarożku ze słonecznika.
Autor
Lista składników
Ciasto na pierogi (bezglutenowe)
- Mąka gryczana (200 g)
- Woda (200 ml)
- Mąka z tapioki (skrobia z manioku) (100 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Okrasa
- Cebula (210 g)
- Boczek wieprzowy wędzony (200 g)
- Smalec z gęsi (12 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Farsz ziemniaczano-słonecznikowy
- Ziemniak (200 g)
- Twarożek ze słonecznika (200 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.