Pierogi gryczane z grzybami
Pierogi gryczane z grzybami
Przygotowanie
Farsz:
- Grzyby wyjmujemy kilka godzin wcześniej z zamrażarki
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy 2-3 min
- Grzyby kroimy w kostkę i dorzucamy na patelnię
- Podsmażamy 3-4 min
- Lekko solimy i pieprzymy
- Przekładamy do jakiejś miski i zostawiamy na 30 min, żeby trochę przestygło
- Grzyby z cebulą i czosnkiem mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku
- Do zmielonej masy dodajemy mąkę kokosową
- Formujemy kuleczki wielkości obrączki ślubnej
- Kuleczki układamy na talerzu
Ciasto:
- Mąkę gryczaną i skrobię wsypujemy do miski
- Dodajemy ⅓ łyżeczki soli i oliwę
- Zalewamy szklanką wrzątku
- Mieszamy drewnianą łyżką
- Jak już nie będzie takie gorące to wyrabiamy ciasto rękami
- Zagniecione ciasto przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy na pół godziny
- Na stolnicy/blacie rozsypujemy garść mąki gryczanej i wyrabiamy ciasto przez dwie minuty
- Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 2 mm
- Wykrawamy szklanką krążki
- Na każdy krążek nakładamy farsz – nasze kuleczki
- Zlepiamy brzegi
- Wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną wodę
- Gotujemy minutę od momentu gdy pierogi wypłyną na powierzchnię
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia pierogów.
Autor
Lista składników
Ciasto pierogowe
- Mąka gryczana (300 g)
- Woda (200 ml)
- Mąka ziemniaczana (100 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Farsz
- Boczniak (świeży) (200 g)
- Podgrzybek (świeży) (150 g)
- Borowik (świeży) (150 g)
- Cebula (105 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
- Mąka kokosowa (24 g)
- Czosnek (10 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.