Pierogi gryczane z dziczyzną
Pierogi gryczane z dziczyzną
Przygotowanie
Farsz:
- Dziczyznę kroimy w kawałki np. 4 x 4 cm
- Wkładamy mięso do garnka
- Wlewamy 2 szklanki wody
- Lekko solimy i pieprzymy
- Gotujemy na małym ogniu 2 godz.
- Co jakiś czas sprawdzamy ile mamy wody w garnku i uzupełniamy
- Ugotowane mięso wyjmujemy z garnka
- Czekamy chwilę aż trochę ostygnie
- Mielimy w maszynce do mięsa na standardowych oczkach do jakiejś miski
- Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy pokrojoną cebulę z czosnkiem
- Zasmażamy 3 min mieszając od czasu do czasu
- Zawartość patelni przekładamy do miski ze zmielonym mięsem
- Dodajemy 2 łyżki mąki gryczanej i wyrabiamy ciasto
- Dodajemy kolejne łyżki mąki aż farsz zacznie mieć spójną konsystencję i da się z niego formować kuleczki wielkości 50 groszówki
- Kuleczki układamy na talerzu
Ciasto:
- 200 g mąki gryczanej i 100 g skrobi wsypujemy do miski
- Dodajemy ⅓ łyżeczki soli i oliwę
- Zalewamy szklanką wrzątku
- Mieszamy drewnianą łyżką
- Jak już nie będzie takie gorące to wyrabiamy ciasto rękami
- Zagniecione ciasto przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy na pół godziny
- Na stolnicy/blacie rozsypujemy garść mąki gryczanej i wyrabiamy ciasto przez dwie minuty
- Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 2 mm
- Wykrawamy szklanką krążki
- Na każdy krążek nakładamy farsz – nasze kuleczki
- Zlepiamy brzegi
- Wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną wodę
- Gotujemy minutę od momentu, gdy pierogi wypłyną na powierzchnię
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Do farszu mięsnego można dodać jajo – będzie się lepiej formować.
Autor
Lista składników
Ciasto pierogowe
- Mąka gryczana (300 g)
- Woda (200 ml)
- Mąka ziemniaczana (100 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Farsz
- Dziczyzna łopatka (500 g)
- Cebula (210 g)
- Mąka gryczana (60 g)
- Smalec z gęsi (24 g)
- Czosnek (20 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.