fbpx
Szukaj
open close

Pierniczki orkiszowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0ad7e640-8cf0-4cdb-bf91-5c283ecc4f07
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pierniczki orkiszowe

Przygotowanie

  • Tłuszcz wyciągamy z lodówki, aby był miękki
  • Cukier mielimy w młynku do kawy
  • Przyprawy (kardamon) ucieramy w moździerzu na pył
  • Wszystkie składniki razem łączymy i ugniatamy do momentu uzyskania jednolitej masy
  • Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na grubość ok. 0,5 cm i wykrawamy pierniczki (możemy zrobić otwór na wstążkę, gdybyśmy chcieli powiesić pierniczki na choinkę, np. słomką lub wykałaczką)
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papierze układamy pierniczki i wkładamy do piekarnika na ok. 9-10 minut
  • Po ostygnięciu możemy opcjonalnie udekorować pierniczki np. lukrem (powiązane przepisy)

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypadają 4 pierniczki.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 20
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (500 g)
  • Masło (150 g)
  • Miód lipowy (150 g)
  • Cukier trzcinowy (130 g)
  • Jajo żółtko (100 g)
  • Kakao w proszku (5 g)
  • Soda oczyszczona (2 g)
  • Goździk mielony (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)
  • Kardamon – ziarno (0.5 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (0.5 g)
  • Cynamon mielony (0.5 g)
  • Imbir w proszku (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Młynek elektryczny, Moździerz, Papier do pieczenia, Piekarnik, Stolnica, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Domowa przyprawa piernikowa

Laski cynamonu i wanilii łamiemy na mniejsze części Wszystkie przyprawy wrzucamy do młynka do mielenia kawy i mielimy na piasek (…)

WIĘCEJ >

Piernik buraczany

Piernik buraczany Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia Buraki obieramy i ścieramy na drobnych (…)

WIĘCEJ >

Piernik kokosowy

Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się roztopi Do miski wybijamy jaja, dodajemy tłuszcz, cukier i wszystkie (…)

WIĘCEJ >

Kokosowe pierniczki

Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się roztopi Do miski wybijamy jaja, dodajemy pozostałe składniki (poza mąką) (…)

WIĘCEJ >

Przyprawa do piernika

Kardamon ucieramy w moździerzu na pył Dodajemy pozostałe przyprawy i całość razem dokładnie ucieramy

WIĘCEJ >

Lukier

Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy Jeśli lukier zacznie zastygać – dolewamy więcej wody, jeśli będzie za rzadki – dodajemy więcej (…)

WIĘCEJ >

Lukier

Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy Jeśli lukier zacznie zastygać – dodajemy odrobinę wody, jeśli będzie za rzadki – dodajemy więcej (…)

WIĘCEJ >