Pieczony schab
Pieczony schab
Przygotowanie
- Na deskę kładziemy czosnek, posypujemy go przyprawami (solą) i rozgniatamy
- Pastę czosnkową przenosimy do miski, dodajemy pozostałe przyprawy (pieprz, kminek, majeranek i paprykę) i dokładnie mieszamy
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C
- Mięso dokładnie nacieramy mieszanką i odkładamy na ok. 30 minut
- Następnie kładziemy mięso na ruszt, a pod nim umieszczamy formę z wodą (aby mięso nie wysychało) i pieczemy przez ok. 20 minut
- Po tym czasie zmniejszamy temp. piekarnika do 160 st. C i pieczemy jeszcze przez ok. 1,5 godz.
- Upieczone mięso wyciągamy z piekarnika, owijamy folią i odstawiamy na ok. 20 minut, a następnie kroimy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia schabu.
Schab możesz opcjonalnie posypać świeżą zieleniną.
Autor
Lista składników
- Wieprzowina schab (surowy) (1000 g)
- Czosnek (10 g)
- Kmin rzymski (3 g)
- Majeranek suszony (3 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
- Sól morska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.