Pieczony łosoś z salsą z awokado
Pieczony łosoś z salsą z awokado
Przygotowanie
Salsa
- Awokado obieramy, usuwamy pestkę i kroimy w kostkę
- Cebulę ze szczypiorkiem drobno siekamy
- Pomidorki kroimy na pół
- Do miski wrzucamy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy
Ryba
- Każdy filet powinien ważyć ok. 110 g
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
- Blachę wykładamy folią aluminiową
- Do miski wsypujemy wszystkie przyprawy oraz posiekaną zieleninę i całość dokładnie mieszamy
- Rybę smarujemy mieszanką przypraw i kładziemy na blachę
- Następnie polewamy rybę tłuszczem i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 15 minut
- Rybę podajemy z salsą
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia łososia.
Autor
Lista składników
Salsa
- Awokado (140 g)
- Pomidor koktajlowy (100 g)
- Cebula szalotka ze szczypiorem (20 g)
- Sok z cytryny (bio) (15 ml)
- Cytryna – skórka (3 g)
Ryba
- Łosoś atlantycki (świeży) (440 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Kminek mielony (3 g)
- Kolendra (świeża) (1.5 g)
- Cebula granulowana (1.5 g)
- Sól morska (0.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
- Pieprz kajeński (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.