Pieczony łosoś z fasolką szparagową
Pieczony łosoś z fasolką szparagową
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Na papier kładziemy łososia, skrapiamy sokiem z cytryny oraz tłuszczem i posypujemy przyprawami
- Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
- Z fasolki odcinamy końcówki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 8-10 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy
- Komosę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
- Na talerz kładziemy łososia, a obok nakładamy fasolkę oraz komosę i całość posypujemy posiekaną zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia łososia.
Łososia może podawać z dodatkiem ryżu, kaszy lub makaronu, możesz również dodać więcej warzyw np. pomidory.
Autor
Lista składników
- Fasola szparagowa zielona (świeża) (200 g)
- Łosoś dziki (świeży) (180 g)
- Komosa ryżowa biała (100 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
- Koper (świeży) (3 g)
- Sól himalajska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.