Pieczony kurczak z ziołami
Pieczony kurczak z ziołami
Przygotowanie
- Mięso wyciągamy z lodówki i odkładamy na ok. 30 minut
- Zieleninę drobno siekamy
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Na piersi kurczaka oddzielamy delikatnie palcami skórę od mięsa, nie rwąc skóry
- Do miski wkładamy tłuszcz, dodajemy przyprawy (paprykę, oregano i pieprz) oraz zieleninę i dokładnie mieszamy
- Następnie nacieramy tą mieszanką kurczaka pod skórą i na piersi, a z zewnątrz nacieramy skórę sokiem z cytryny, po czym odstawiamy kurczaka na ok. 10 minut
- Po tym czasie oprószamy kurczaka przyprawami (solą) i wkładamy do naczynia żaroodpornego
- Dolewamy wodę (do połowy naczynia żaroodpornego) i wkładamy do piekarnika na ok. 75 minut
- Po tym czasie wyciągamy kurczaka z piekarnika, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na ok. 20 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Autor
Lista składników
- Kurczak tuszka (1600 g)
- Woda (250 ml)
- Masło klarowane ghee (50 g)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
- Sól morska (6 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
- Tymianek (świeży) (3 g)
- Oregano suszone (3 g)
- Pieprz biały (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.