fbpx
Szukaj
open close

Pieczony kurczak z warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf85aa4a3-7d1c-4548-93d3-f4699e41e099
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pieczony kurczak z warzywami

Przygotowanie

  • Paprykę kroimy w drobną kostkę (gniazdo nasienne usuwamy)
  • Chili drobno siekamy
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) wlewamy pomidory, dodajemy paprykę, chili, czosnek oraz ocet i całość dokładnie blendujemy
  • Następnie zawartość przenosimy do miski, dodajemy cebulę oraz zieleninę i dokładnie mieszamy
  • Dodajemy przyprawy (pieprz), mieszamy i odstawiamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty o boku co najmniej 30 cm (tyle kwadratów ile kawałków mięsa)
  • Na środku każdego kawałka papieru kładziemy mięso, nakładamy sos i zawijamy (składamy razem przeciwległe rogi papieru, później pozostałe dwa i mocno skręcamy, tak aby uformować zawiniątko)
  • Zawiniątka układamy w naczyniu żaroodpornym, a następnie wkładamy naczynie do piekarnika na ok. 25-35 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny, powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (300 g)
  • Pomidor koktajlowy (120 g)
  • Rukola (80 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (60 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (12 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Oregano suszone (3 g)
  • Bazylia suszona (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Lodówka, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia grillowa, Piekarnik, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Chrupiący kurczak na ostro

Na talerz wysypujemy mąkę, cukier oraz przyprawy (paprykę i tymianek) i dokładnie mieszamy Mięso kroimy wzdłuż na pół (lub rozbijamy (…)

WIĘCEJ >

Chrupiący kurczak z parmezanem

Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Zieleninę drobno siekamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Blachę (…)

WIĘCEJ >

Kurczak duszony w pomidorach

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. (…)

WIĘCEJ >

Kurczak curry ze smażonymi bananami

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Mięso oczyszczamy i kroimy w kostkę Owoce obieramy i kroimy w (…)

WIĘCEJ >

Cytrynowy kurczak w brokułach

Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki i mieszamy z przyprawami. Brokuła dzielimy na małe różyczki i myjemy. Na patelni (…)

WIĘCEJ >