Pieczony kurczak z czosnkiem
Pieczony kurczak z czosnkiem
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C
- W formie do pieczenia układamy mięso, dodajemy czosnek (wraz z łupinami) i całość skrapiamy płynnym tłuszczem (najlepiej jest go wcześniej rozpuścić w garnku)
- Mięso polewamy bulionem, posypujemy przyprawami (pieprzem), a dookoła układamy zieleninę
- Następnie przykrywamy formę folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut
- Po tym czasie ściągamy folię i pieczemy jeszcze przez ok. 20 minut
- Z formy wyciągamy czosnek i zieleninę (wyrzucamy)
- Mięso odkładamy na talerz
- Do formy dodajemy mąkę, mieszamy i podgrzewamy do momentu, aż zgęstnieję
- Na koniec dodajemy sok z cytryny i mieszamy
- Gorącym sosem polewamy mięso
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Kurczaka możesz podawać z dodatkiem ulubionych warzyw np. z ziemniakami i szparagmi.
Autor
Lista składników
- Kurczak udko (1250 g)
- Bulion mięsny (300 ml)
- Czosnek (40 g)
- Masło (25 g)
- Mąka kukurydziana (12 g)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
- Rozmaryn (świeży) (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.