Pieczony kurczak na pomidorowym ryżu
Pieczony kurczak na pomidorowym ryżu
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
- Mięso dokładnie oczyszczamy i posypujemy z każdej strony przyprawami
- Do garnka wlewamy wodę, dodajemy tłuszcz, przyprawy oraz przecier pomidorowy i całość zagotowujemy
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Do naczynia żaroodpornego wysypujemy ryż i dodajemy cebulę
- Na wierzch kładziemy mięso i wylewamy sos pomidorowy
- Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 45-50 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Autor
Lista składników
- Woda (500 ml)
- Kurczak udko (320 g)
- Ryż basmati (200 g)
- Masło (50 g)
- Cebula (50 g)
- Przecier pomidorowy (35 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
- Papryka ostra mielona (proszek) (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Oregano suszone (1.5 g)
- Czosnek granulowany (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.