fbpx
Szukaj
open close

Pieczony kalafior

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cbef1eb18-651a-46ed-859e-5271cd8d1eb9
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pieczony kalafior

Przygotowanie

  • Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5-7 minut
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia i skrapiamy tłuszczem
  • Kalafior odcedzamy i przenosimy do miski
  • Do osobnej miski wlewamy białka i ubijamy na pianę (niezbyt sztywną)
  • Dodajemy przyprawy i mieszamy, a następnie przelewamy do miski z kalafiorem i ponownie mieszamy
  • Kalafior wykładamy na papier i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 15 minut (po ok. 10 minutach obracamy na drugą stronę)
  • Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski
  • Dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy
  • Cytrynę kroimy w cząstki
  • Kalafior nakładamy na talerze i podajemy z jogurtem oraz z cytryną do skropienia

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych dań z użyciem kalafiora.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kalafior (880 g)
  • Jogurt naturalny (150 g)
  • Cytryna (80 g)
  • Jajo białko (62 g)
  • Kolendra (świeża) (24 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Kmin rzymski (3 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
  • Sól morska (3 g)
  • Pieprz kajeński (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Garnek, Mikser, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Brokuł i kalafior z czosnkiem

Brokuł z kalafiorem dzielimy na różyczki, a łodygi kroimy w plasterki Warzywa gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 6-8 (…)

WIĘCEJ >

Curry z kalafiorem i cieciorką

Ciecierzycę dzień wcześniej zalewamy wodą i moczymy przez noc Drugiego dnia gotujemy ją na małym ogniu do miękkości (około 1-2 (…)

WIĘCEJ >

Curry z kalafiora i cukinii

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym Po kilku minutach dodajemy ząbek czosnku oraz przyprawy Wszystko łączymy z (…)

WIĘCEJ >

Risotto z kalafiora

Kalafior dzielimy na małe kawałki Wrzucamy partiami do naczynia, w którym będziemy miksować Miksujemy kilka sekund każdą partię, żeby wyglądało (…)

WIĘCEJ >

Krem z kalafiora

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Kalafior dzielimy na małe różyczki W garnku rozpuszczamy tłuszcz Dodajemy cebule, podsmażamy 3 minuty (…)

WIĘCEJ >