Pieczony kalafior
Pieczony kalafior
Przygotowanie
- Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5-7 minut
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia i skrapiamy tłuszczem
- Kalafior odcedzamy i przenosimy do miski
- Do osobnej miski wlewamy białka i ubijamy na pianę (niezbyt sztywną)
- Dodajemy przyprawy i mieszamy, a następnie przelewamy do miski z kalafiorem i ponownie mieszamy
- Kalafior wykładamy na papier i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 15 minut (po ok. 10 minutach obracamy na drugą stronę)
- Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski
- Dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy
- Cytrynę kroimy w cząstki
- Kalafior nakładamy na talerze i podajemy z jogurtem oraz z cytryną do skropienia
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych dań z użyciem kalafiora.
Autor
Lista składników
- Kalafior (880 g)
- Jogurt naturalny (150 g)
- Cytryna (80 g)
- Jajo białko (62 g)
- Kolendra (świeża) (24 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Kmin rzymski (3 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
- Sól morska (3 g)
- Pieprz kajeński (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.