Pieczony dorsz w sosie szpinakowym
Pieczony dorsz w sosie szpinakowym
Przygotowanie
- Dorsza dzielimy na pół
- Kładziemy w naczyniu żaroodpornym, lekko solimy i pieprzymy
- Dodajemy łyżkę tłuszczu
- Przykrywamy pokrywką, wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 St.C na 15 min
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- W garnuszku rozgrzewamy tłuszcz
- Podsmażamy cebule z czosnkiem przez 2 – 3 min
- Dodajemy szpinak
- Lekko solimy, pieprzymy, dodajemy gałkę muszkatołową
- Zalewamy mlekiem kokosowym
- Dodajemy ugotowanego ziemniaka
- Gotujemy 5 min na małym ogniu
- Miksujemy blenderem
- Rybę kładziemy na głęboki talerz i polewamy sosem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przygotowania pieczonego dorsza.
Autor
Lista składników
- Dorsz atlantycki (świeży) (360 g)
- Szpinak (100 g)
- Mleko kokosowe (100 ml)
- Ziemniak (50 g)
- Cebula (50 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Czosnek (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Gałka muszkatołowa mielona (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.