Pieczone ziemniaki z tymiankiem
Pieczone ziemniaki z tymiankiem
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Ziemniaki dokładnie szorujemy i nakłuwamy widelcem
- Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty o wielkości ok. 20 cm i na każdym kwadracie kładziemy po 3-4 ziemniaki
- Do miski wkładamy tłuszcz, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy
- Tłuszcz z czosnkiem nakładamy na ziemniaki, na wierzch kładziemy tymianek, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy przyprawami, a następnie zawijamy (zbieramy rogi każdego kawałka papieru, zbieramy razem i związujemy nicią kuchenną)
- Następnie każde zwinięte ziemniaki owijamy folią aluminiową i układamy w naczyniu żaroodpornym
- Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 45-50 minut
- Po upieczeniu czekamy ok. 10 minut i dopiero odwijamy ziemniaki z folii i papieru
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ziemniaczków.
Autor
Lista składników
- Ziemniak młody (1200 g)
- Masło (50 g)
- Czosnek (10 g)
- Tymianek (świeży) (6 g)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
- Sól morska (6 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.