Pieczone ziemniaki z czosnkiem
Pieczone ziemniaki z czosnkiem
Przygotowanie
- Ziemniaki dokładnie szorujemy i kroimy na pół
- W garnku zagotowujemy wodę
- Do wrzącej wody wrzucamy ziemniaki, wyłączamy kuchenkę, przykrywamy garnek pokrywką i odstawiamy na ok. 10 minut
- Następnie ziemniaki odcedzamy i przenosimy na ręcznik kuchenny, aby ziemniaki ostygły i wyschły
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
- Do naczynia żaroodpornego wlewamy tłuszcz i wkładamy do piekarnika na ok. 5 minut
- Po tym czasie wyciągamy naczynie z piekarnika i ostrożnie układamy w nim ziemniaki (przekrojoną stroną do dołu)
- Naczynie wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
- Następnie obracamy ziemniaki na drugą stronę i pieczemy jeszcze przez ok. 10 minut
- Z piekarnika wyciągamy naczynie, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek wraz z przyprawami i delikatnie mieszamy, tak aby ziemniaki pokryły się oliwą
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ziemniaczków.
Autor
Lista składników
- Ziemniak młody (1000 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Czosnek (10 g)
- Sól morska (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.