fbpx
Szukaj
open close

Pieczone ziemniaki z bekonem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c49f11873-7a46-4ca4-a1b6-1a2476df695b
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pieczone ziemniaki z bekonem

Przygotowanie

  • Ser żółty ścieramy na drobnych oczkach tarki
  • Szczypiorek siekamy
  • Ziemniaki dokładnie szorujemy, nakłuwamy widelcem skórkę i wkładamy na ok. 10 minut do mikrofalówki
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C
  • Ziemniaki układamy na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut
  • Po tym czasie wyciągamy ziemniaki z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia
  • Następnie kroimy ziemniaki na pół, tak aby nie uszkodzić łupin i wydłubujemy miąższ ziemniaków do miski
  • Dolewamy mleko i ucieramy na jednolitą konsystencję
  • Dodajemy ser kanapkowy wraz ze szczypiorkiem i dokładnie mieszamy
  • Rozgrzewamy patelnię
  • Kładziemy plastry boczku i podsmażamy do momentu, aż staną się chrupiące
  • Plastry boczku przenosimy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu
  • Następnie kroimy plastry boczku na kawałki o wielkości ok. 1 cm i przenosimy do miski z ziemniakami
  • Dodajemy pieprz i całość dokładnie mieszamy
  • Powstała masę przenosimy do łupin ziemniaków, układamy na blachę i posypujemy serem żółtym
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ziemniaczków.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (900 g)
  • Ser kanapkowy (śmietankowy z ziołami) (200 g)
  • Mleko kokosowe (100 ml)
  • Ser żółty (70 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (60 g)
  • Szczypiorek (5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Mikrofalówka, Miska, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Ręcznik papierowy, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Chrupiące ziemniaczki

Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C Ziemniaki dokładnie szorujemy, a następnie robimy na nich nacięcia co ok. 4-6 mm (…)

WIĘCEJ >

Ziemniaczki zapiekane w ziołach

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem Cebulę obieramy (…)

WIĘCEJ >

Pieczone ziemniaczki

Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki (w dowolny sposób) Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Na blachę wylewamy tłuszcz (…)

WIĘCEJ >

Ziemniaczki z grilla

Cebulę obieramy i kroimy w plasterki Ziemniaki obieramy i kroimy na pół lub w ćwiartki W garnku roztapiamy tłuszcz i (…)

WIĘCEJ >

Ziołowe ziemniaczki z sosem tzatziki

Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia i skrapiamy tłuszczem Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy wzdłuż (…)

WIĘCEJ >