Pieczone warzywa z soczewicą
Pieczone warzywa z soczewicą
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
- Dynię, marchew i pasternak obieramy, kroimy w większą kostkę i przenosimy do naczynia żaroodpornego
- Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy na pół i przenosimy do naczynia żaroodpornego
- Do miski wlewamy tłuszcz, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy
- Zawartość miski przelewamy do naczynia żaroodpornego i dokładnie mieszamy, tak aby wszystkie warzywa były pokryte tłuszczem z przyprawami
- Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 35-40 minut
- Soczewicę odcedzamy z zalewamy, przenosimy na sito i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
- Upieczone warzywa przenosimy do miski, dodajemy soczewicę wraz z rukolą i całość delikatnie mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.
Autor
Lista składników
- Batat (230 g)
- Pomidor koktajlowy (120 g)
- Szpinak (100 g)
- Ser feta (60 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Zioła prowansalskie (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.