Pieczone warzywa z pasternakiem
Pieczone warzywa z pasternakiem
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 190 st. C
- Warzywa obieramy, kroimy na kawałki i wrzucamy do naczynia żaroodpornego
- Do naczynia dodajemy wszystkie przyprawy i zieleninę, dolewamy tłuszcz i dokładnie mieszamy
- Naczynie wkładamy do piekarnika na ok. 70 minut
- Ok. 20 minut przed końcem pieczenia skrapiamy warzywa winem i octem
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia warzyw.
Autor
Lista składników
- Ziemniak (500 g)
- Pasternak (300 g)
- Seler korzeń (250 g)
- Cebula czerwona (105 g)
- Marchew (90 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Czosnek (25 g)
- Wino białe wytrawne (20 ml)
- Rozmaryn (świeży) (16 g)
- Ocet balsamiczny (5 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- Tymianek suszony (3 g)
- Oregano suszone (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.