fbpx
Szukaj
open close

Pieczone warzywa z ciecierzycą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1cef9701-3946-4a26-9f23-d9baadc22210
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pieczone warzywa z ciecierzycą

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Bataty, marchewki i dynię obieramy, kroimy na kawałki i wrzucamy do miski, dodajemy przyprawy (sól), dolewamy połowę tłuszczu i mieszamy
  • Następnie przenosimy warzywa do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut (pieczemy do momentu, aż warzywa będą miękkie i się lekko zarumienią)
  • Czosnek obieramy i kroimy w plasterki
  • Cukinię kroimy w plasterki
  • Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
  • Wrzucamy czosnek i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty
  • Dodajemy przyprawy (poza solą), mieszamy i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty
  • Dodajemy cukinię, dolewamy odrobinę wody i dusimy przez ok. 10-15 minut (do momentu, aż warzywa będą miękkie)
  • Dodajemy przyprawy (sól) i mieszamy
  • Ciecierzycę przenosimy na sitko i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
  • Na patelnię dodajemy ciecierzycę, mieszamy i dusimy przez ok. 5 minut
  • Następnie zawartość patelni dodajemy do naczynia z pieczonymi warzywami, mieszamy i podajemy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia warzyw.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Batat (600 g)
  • Cukinia zielona (300 g)
  • Marchew (230 g)
  • Ciecierzyca z puszki (170 g)
  • Dynia (170 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Curry w proszku (6 g)
  • Cynamon mielony (6 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Imbir w proszku (0.5 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Piekarnik, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Grillowane warzywa z sosem chili

Chili drobno siekamy Batat obieramy i kroimy w cienkie plastry Bakłażana i cukinię kroimy w cienkie plastry Paprykę kroimy w (…)

WIĘCEJ >

Smażone warzywa z sezamem

Czosnek obieramy i kroimy w plasterki Cebulę obieramy i drobno siekamy Papryki i cukinię kroimy w słupki Szpinak siekamy (niezbyt (…)

WIĘCEJ >

Warzywa z imbirem i chili

Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki Chili i zieleninę drobno siekamy (…)

WIĘCEJ >

Warzywa zapiekane z serem kozim

Paprykę, bakłażana i ser kroimy w kostkę. Piekarnik ustawiamy na 180 st. C. W żaroodpornym naczyniu układamy wszystkie warzywa i (…)

WIĘCEJ >

Warzywa pieczone a’la grillowane

Bakłażana kroimy na plastry, solimy i odstawiamy na 10-15 minut. Po tym czasie odlewamy wodę, która z niego wypłynęła. Cukinię (…)

WIĘCEJ >