fbpx
Szukaj
open close

Pieczone róże z ziemniaka z twarożkiem słonecznikowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb0def834-66b5-4e6b-b20c-950c9eeb8dc9-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pieczone róże z ziemniaka z twarożkiem słonecznikowym

Przygotowanie

Twarożek ze słonecznika:

  • Nasiona słonecznika wsypujemy do jakiegoś pudełka i zalewamy zimną wodą, tak, żeby lekko zakryło nasiona
  • Zostawiamy tak minimum na 8 godz.
  • Po tym czasie odcedzamy słonecznik na sicie 
  • Odcedzone nasiona wkładamy do naczynia, w którym będziemy je miksować blenderem
  • Dodajemy wodę z ogórków, pieprz i czosnek 
  • Miksujemy blenderem przez 3-4 min na jednolitą pastę 

Róże z ziemniaków:

  • Ziemniaki obieramy, płuczemy 
  • Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st.C
  • Kroimy w cienkie plasterki (jeśli ktoś ma szatkownicę – inaczej zwaną „mandoliną” to może użyć)
  • Lekko solimy plastry ziemniaków
  • Dodajemy łyżkę najlepiej rozpuszczonego/płynnego oleju i mieszamy
  • Na talerzu rozkładamy plastry ziemniaka, w szeregu, tak żeby każdy plaster zachodził na centymetr na siebie – kładziemy tak po 8-9 plastrów
  • Ostrożnie zwijamy szereg plasterków w rulon 
  • Wkładamy do foremek na muffinki 
  • Foremki wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20 min
  • Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika 
  • Nakładamy róże na talerze i obok dajemy porcję twarożku
  • Można posypać całość świeżo posiekanym szczypiorkiem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny, powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Twarożek ze słonecznika

  • Pestki słonecznika obrane (75 g)
  • Woda po ogórkach kiszonych (25 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Pieczone róże z ziemniaka

  • Ziemniak (150 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (25 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Blender kielichowy, Deska, Foremka na muffiny, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik, Sitko, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Figowe trufle czekoladowe

Figi zalewamy gorącą wodą i odkładamy na ok. 3 godz. Po tym czasie przenosimy figi do blendera, dolewamy wodę w (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowa pizza z ziemniakami

Ciasto Zaczynamy od namoczenia orzechów (sos) Gdy mamy namoczone orzechy – bierzemy się za przygotowywanie ciasta Do miski wsypujemy wszystkie (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowe pierogi ruskie

Ciasto Do miski wsypujemy wszystkie mąki, siemię lniane oraz sól i mieszamy Następnie przesypujemy mąki do miski malaksera W garnku (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowe pierogi z grzybami i orzechami

Farsz Grzyby dokładnie oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w drobną kostkę Na patelni (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowe mini pączki

Do miski wsypujemy babkę jajowatą, zalewamy gorącą wodą, mieszamy i odkładamy na ok. 10 minut, aby napęczniała Do drugiej miski (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowe pierogi z jagodami

Ciasto Do miski wsypujemy wszystkie mąki, siemię lniane oraz sól i mieszamy Następnie przesypujemy mąki do misy malaksera W garnku (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowy chlebek z dyni

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C z funkcją termoobiegu Formę wykładamy papierem do pieczenia Do miski wlewamy wszystkie płynne (…)

WIĘCEJ >

Wieprzowina z grilla na słodko

Mięso kroimy w plastry Pozostałe składniki (poza przyprawami) wlewamy do miski i dokładnie mieszamy Każdy kawałek mięsa oprószamy przyprawami i (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowe donuty czekoladowe

Ciasto Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C z funkcją termoobiegu Blachę wykładamy papierem do pieczenia Do miski wsypujemy babkę (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowe naleśniki kasztanowe

Do miski przesiewamy mąkę (kasztanową), dodajemy mąkę (ziemniaczaną) oraz sól i całość dokładnie mieszamy Następnie wlewamy do mąk wodę i (…)

WIĘCEJ >