Pieczone mielone mięso z cukinią
Pieczone mielone mięso z cukinią
Przygotowanie
- Cukinię wydrążamy z nasion, ścieramy na tarce o dużych oczkach
- Dodajemy odrobinę soli, odstawiamy na 5 minut, a następnie odciskamy z niej sok
- W misce mieszamy razem mięso mielone, warzywa i jajko
- Dodajemy curry, sól, pieprz, majeranek oraz 2 łyżki oliwy z oliwek
- Formujemy kotlety i układamy je na blaszce wcześniej skropionej oliwą
- Rozgrzewamy piekarnik do ok. 180 – 200 stopni i pieczemy 30 – 40 minut, aż się zarumienią
- Czas pieczenia zależy od wielkości kotlecików. Kotlety po upieczeniu i ostygnięciu można mrozić
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia kotletów mielonych.
Autor
Lista składników
- Wołowina mięso mielone (500 g)
- Cukinia zielona (150 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Curry w proszku (6 g)
- Majeranek suszony (3 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.