fbpx
Szukaj
open close

Pieczone łódeczki ziemniaczane z paprykowo-pomidorowym dipem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6a4eba1f-8a95-4c04-a86f-fa1791b041ed
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pieczone łódeczki ziemniaczane z paprykowo-pomidorowym dipem

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
  • Ziemniaki obieramy i kroimy w łódeczki (na 8 części)
  • Do miski wlewamy tłuszcz z sokiem z cytryny i mieszamy
  • Następnie do miski wkładamy ziemniaki i dokładnie obtaczamy
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papier wykładamy ziemniaki, posypujemy przyprawami i wkładamy do piekarnika na ok. 30-35 minut (do momentu, aż będą chrupiące)
  • Ziemniaki podczas pieczenia mieszamy 2 razy, tak aby upiekły się z każdej strony
  • Cebulę z czosnkiem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski
  • Paprykę z pomidorem kroimy w kostkę i przenosimy do miski
  • Do miski dodajemy przecier z przyprawami i dokładnie mieszamy
  • Przygotowujemy talerz wyłożony ręcznikiem papierowym
  • Na ręcznik przenosimy upieczone łódeczki, tak aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu
  • Następnie nakładamy łódeczki na talerze i podajemy z pomidorowym dipem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ziemniaczków.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (750 g)
  • Pomidor (300 g)
  • Papryka czerwona (115 g)
  • Cebula (105 g)
  • Przecier pomidorowy (90 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Tymianek suszony (1.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Piekarnik, Ręcznik papierowy, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Pieczone ziemniaki maślano-koperkowe z fasolką szparagową

Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10 minut (na pół miękko) Koper siekamy Ziemniaki odcedzamy, dodajemy (…)

WIĘCEJ >

Chrupiące ziemniaczki

Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C Ziemniaki dokładnie szorujemy, a następnie robimy na nich nacięcia co ok. 4-6 mm (…)

WIĘCEJ >

Purée ziemniaczane z czosnkiem

Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i przenosimy do rondla Dolewamy bulion z wodą i gotujemy przez ok. 20-25 minut (do (…)

WIĘCEJ >

Ziołowe ziemniaczki z sosem tzatziki

Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia i skrapiamy tłuszczem Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy wzdłuż (…)

WIĘCEJ >

Księżyce ziemniaczane

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki (lub w ósemki w przypadku dużych ziemniaków) (…)

WIĘCEJ >