Pieczone krewetki po kajeńsku
Pieczone krewetki po kajeńsku
Przygotowanie
- Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) i przenosimy do miski
- Cebulę z czosnkiem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do blendera
- Do blendera dodajemy przyprawy oraz tłuszcz i całość dokładnie blendujemy
- Zawartość blendera przenosimy do miski z krewetkami i dokładnie mieszamy
- Miskę przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz. (co ok. 30 minut obracamy krewetki)
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Na papierze układamy krewetki wraz z marynatą i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 10 minut
- Po ok. 5 minutach pieczenia obracamy krewetki na drugą stronę
- Po tym czasie wyciągamy blachę z piekarnika, a krewetki skrapiamy sokiem z cytryny
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia krewetek.
Autor
Lista składników
- Krewetka black tiger (świeża) (600 g)
- Cebula czerwona (105 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Sok z limonki (bio) (12 g)
- Czosnek (5 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
- Kmin rzymski (3 g)
- Chili w proszku (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.