Pieczone jabłka nadziewane gotowana wątróbką z gruszkami
Pieczone jabłka nadziewane gotowana wątróbką z gruszkami
Przygotowanie
- Wątróbkę wkładamy do małego garnka, zalewamy gorącą wodą
- Gotujemy 10 min
- Gruszkę obieramy, przekrawamy wzdłuż, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek, kroimy w kostkę
- Wątróbkę przekładamy z garnka do naczynia w którym będziemy miksować
- Dodajemy pokrojoną gruszkę, sól, pieprz, majeranek i tymianek
- Blendujemy na gładką masę
- Z jabłek odcinamy wierzch (tak z 1 cm grubości) – uzyskamy „czapeczkę”
- Środek jabłka ostrożnie wydrążamy łyżką
- Jeśli mamy łyżkę dekoracyjną do takich rzeczy, to wycinamy w środku małe otwory, jeśli nie mamy to ostrożnie łyżeczką do herbaty usuwamy środek jabłka, tak, żeby nie uszkodzić ścianek i spodu jabłek
- Nakładamy wydrążonych jabłek farsz z wątróbki
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika (20 min w 180 st. C)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
- Jabłko (360 g)
- Indyk wątróbka (200 g)
- Gruszka (65 g)
- Tymianek suszony (3 g)
- Majeranek suszony (3 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.