Pieczone grzyby z ziołami
Pieczone grzyby z ziołami
Przygotowanie
- Shiitake zalewamy zimną wodą i odstawiamy na ok. 1 godz.
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
- Z pieczarek odcinamy trzonki, a kapelusze kroimy na ćwiartki
- Shiitake odcedzamy i kroimy w paski
- Grzyby układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy tłuszczem i dodajemy zieleninę (tymianek)
- Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
- Po tym czasie dodajemy pomidory i ocet, mieszamy i pieczemy jeszcze przez ok. 20 minut
- Danie nakładamy na talerze i posypujemy zieleniną (bazylią)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia grzybów.
Autor
Lista składników
- Pieczarka (świeża) (600 g)
- Cebula (105 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Czosnek (10 g)
- Bazylia (świeża) (6 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.