fbpx
logo
Szukaj
open close

Pieczone figi

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3daccd6b-03f4-4d9d-8996-4bbeba59146e
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pieczone figi

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Figi kroimy wzdłuż na pół
  • Do rondla wlewamy sok, dodajemy miód i doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 4-5 minut
  • Figi układamy w naczyniu żaroodpornym rozcięciem do góry
  • Następnie polewamy figi syropem i wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut
  • Po tym czasie wyciągamy figi z piekarnika i odkładamy do ostygnięcia
  • Opcjonalnie posypujemy figi posiekanymi orzechami

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z figami.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 3
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Figa (świeża) (840 g)
  • Sok z pomarańczy 100% (375 ml)
  • Miód lipowy (48 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Figi z zabaione

Figi kroimy w ćwiartki i wkładamy do pucharków W garnku zagotowujemy wodę Do rondla wkładamy żółtka, dodajemy słodzik i ucieramy (…)

WIĘCEJ >

Figi z sosem pomarańczowym

Figi kroimy wzdłuż na pół Na patelni rozgrzewamy miód Figi układamy na patelni i obracamy 2-3 razy, aby były równomiernie (…)

WIĘCEJ >

Figowe trufle czekoladowe

Figi zalewamy gorącą wodą i odkładamy na ok. 3 godz. Po tym czasie przenosimy figi do blendera, dolewamy wodę w (…)

WIĘCEJ >

Ryżowy pudding truskawkowy z figą

Do rondla wsypujemy ryż, wlewamy mleko i zagotowujemy (w razie potrzeby dolewamy wodę) Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy w (…)

WIĘCEJ >

Koktajl jarmużowo-figowy

Myjemy jarmuż, gruszę i figi Wyjmujemy z gruszki gniazda nasienne Składniki umieszczamy w blenderze Dolewamy 2 szklanki wody Blendujemy

WIĘCEJ >