Pieczona wołowina z ziołami
Pieczona wołowina z ziołami
Przygotowanie
- Mięso powinno być w jednym kawałku, zwinięte w rulon i związane nicią kuchenną
- Marchew z cebulą obieramy i kroimy w grube plastry
- Seler kroimy w grube plastry
- Zieleninę drobno siekamy
- Piekarnik rozgrzewamy przez ok. 190 st. C
- W naczyniu żaroodpornym rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 5-7 minut z każdej strony (na brązowy kolor)
- Następnie wyciągamy mięso z naczynia i zmniejszamy ogień
- Do naczynia wrzucamy marchew z cebulą oraz seler i podsmażamy przez ok. 5 minut
- Na warzywach kładziemy mięso, dolewamy bulion i dodajemy przyprawy (liść laurowy)
- Naczynie przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika na ok. 90 minut
- Po tym czasie wyciągamy z naczynia mięso z warzywami, odkładamy do miski, przykrywamy folią i odstawiamy na ok. 20 minut
- Do osobnej miski wsypujemy mąkę, dolewamy wodę i dokładnie mieszamy
- Przez sitko przelewamy bulion na patelnię, dodajemy mieszankę z mąką, dokładnie mieszamy i podgrzewamy, od czasu do czasu mieszając
- Mięso kroimy w plastry i rozkładamy na talerzach, obok układamy warzywa i całość polewamy sosem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wołowiny.
Autor
Lista składników
- Wołowina rostbef (1000 g)
- Cebula (210 g)
- Masło klarowane ghee (45 g)
- Cytryna (40 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Mąka orkiszowa (12 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.