fbpx
Szukaj
open close

Pieczona wołowina z ziołami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce99fcb08-046a-412f-9605-c47d7237a1a5
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pieczona wołowina z ziołami

Przygotowanie

  • Mięso powinno być w jednym kawałku, zwinięte w rulon i związane nicią kuchenną
  • Marchew z cebulą obieramy i kroimy w grube plastry
  • Seler kroimy w grube plastry
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Piekarnik rozgrzewamy przez ok. 190 st. C
  • W naczyniu żaroodpornym rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 5-7 minut z każdej strony (na brązowy kolor)
  • Następnie wyciągamy mięso z naczynia i zmniejszamy ogień
  • Do naczynia wrzucamy marchew z cebulą oraz seler i podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Na warzywach kładziemy mięso, dolewamy bulion i dodajemy przyprawy (liść laurowy)
  • Naczynie przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika na ok. 90 minut
  • Po tym czasie wyciągamy z naczynia mięso z warzywami, odkładamy do miski, przykrywamy folią i odstawiamy na ok. 20 minut
  • Do osobnej miski wsypujemy mąkę, dolewamy wodę i dokładnie mieszamy
  • Przez sitko przelewamy bulion na patelnię, dodajemy mieszankę z mąką, dokładnie mieszamy i podgrzewamy, od czasu do czasu mieszając
  • Mięso kroimy w plastry i rozkładamy na talerzach, obok układamy warzywa i całość polewamy sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wołowiny.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina rostbef (1000 g)
  • Cebula (210 g)
  • Masło klarowane ghee (45 g)
  • Cytryna (40 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Mąka orkiszowa (12 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Naczynie żaroodporne, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Piekarnik, Sitko, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Duszona wołowina po grecku

Mięso kroimy w kostkę Czosnek obieramy i drobno siekamy Cebulę obieramy i kroimy w piórka Ziemniaki dokładnie szorujemy i kroimy (…)

WIĘCEJ >

Wołowina a’la curry z cukinią

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Cukinię kroimy w kostkę Pieczarki kroimy w ćwiartki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (smalec i (…)

WIĘCEJ >

Wołowina w sosie cebulowym i ryż z warzywami

Wołowina w sosie cebulowym Cebulę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (olej) Kładziemy (…)

WIĘCEJ >

Wołowina pieczona z marchewką i pieczarkami

Piekarnik ustawić na 120 st. C, z opcją grzania z góry i dołu. Mięso pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez (…)

WIĘCEJ >

Wołowina azjatycka

Najpierw robimy marynatę. Pastę z tamaryndowca rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Polewamy nią pokrojone (…)

WIĘCEJ >