Pieczona sarnina
Pieczona sarnina
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i kroimy w plasterki
- Marchewki obieramy i kroimy w skośne plasterki
- Seler drobno kroimy
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
- Wrzucamy cebulę, marchewkę i seler, mieszamy i podsmażamy przez ok. 5 minut (do miękkości warzyw)
- Dolewamy wino, sok z cytryny i wodę, dodajemy zieleninę i przyprawy (liście laurowe i pieprz ziarnisty), mieszamy i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 20 minut
- Po tym czasie ściągamy garnek z kuchenki i odkładamy do wystudzenia
- Mięso wkładamy do naczynia, polewamy marynatą i wkładamy do lodówki na 1-2 dni (od czasu do czasu mieszamy)
- Po tym czasie wyciągamy mięso z marynaty i odkładamy na ok. 2 godz. przed pieczeniem
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 230 st. C
- Mięso wkładamy do brytfanny, a następnie do piekarnika na ok. 10 minut
- Temp. piekarnika zmniejszamy do 180 st. C i pieczemy mięso jeszcze przez ok. 1,5-2 godz.
- W tym czasie pozostałą marynatę zagotowujemy na średnim ogniu i gotujemy przez ok. 45 minut (do momentu, aż jej objętość zmniejszy się do 1/4)
- Dolewamy bulion i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 10-12 minut (do momentu, aż sos zacznie gęstnieć)
- Wyłączamy kuchenkę, marynatę przestudzamy do letniej temp., dodajemy tłuszcz (olej lniany) oraz przyprawy (pieprz) i mieszamy
- Z sosu usuwamy przyprawy (liście laurowe)
- Mięso studzimy, kroimy w plastry i układamy na talerzach, po czym polewamy sosem
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z sarniną.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Sarnina udziec (2250 g)
- Woda (1000 ml)
- Wino czerwone wytrawne (750 ml)
- Bulion mięsny (500 ml)
- Cebula (210 g)
- Marchew (135 g)
- Sok z cytryny (bio) (125 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (55 ml)
- Seler naciowy (45 g)
- Olej lniany nierafinowany (30 ml)
- Pieprz ziarnisty (12 g)
- Tymianek (świeży) (6 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- Liść laurowy (2 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.