Pieczona rzodkiew
Pieczona rzodkiew
Przygotowanie
- Rzodkiew myjemy i kroimy ją na pół, połówkę na ćwiartkę a później w kostkę.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Cebulę obieramy i kroimy na duże kawałki.
- Warzywa przekładamy do miski i skrapiamy płynnym olejem.
- Przyprawiamy solą, ziołami.
- Wszystko mieszamy potrząsając miską lub po prostu mieszamy ręcznie.
- Wykładamy warzywa na blaszkę do pieczenia i wstawiamy do piekarnika.
- Pieczemy dopóki warzywa się nie zarumienią. Od czasu do czasu potrząsamy blachą by warzywa się poobracały i przyrumieniły ze wszystkich stron.
- Jeśli mamy taką możliwość zmniejszamy temperaturę do 150 stopi i pieczemy z nawiewem.
- Przed podaniem można posypać posiekaną natką pietruszki.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- Rzodkiew biała (440 g)
- Cebula (105 g)
- Cebula czerwona (105 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (75 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Cząber suszony (1 g)
- Majeranek suszony (1 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.