fbpx
Szukaj
open close

Pieczona ryba z frytkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c536b1530-6296-4514-9786-8554d915849d
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pieczona ryba z frytkami

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy i kroimy w paski (w kształcie frytek)
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Do miski wlewamy tłuszcz, dodajemy ziemniaki i dokładnie obtaczamy
  • Ziemniaki wykładamy na papier i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 30 minut (po ok. 15 minutach obracamy ziemniaki na drugą stronę)
  • Białka przelewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia i ubijamy na sztywną pianę
  • Dodajemy mąkę oraz pozostały tłuszcz i dokładnie mieszamy
  • Drugą blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Filety obtaczamy w panierce (w białku) i kładziemy na papier
  • Z piekarnika wyciągamy blachę z ziemniakami i wkładamy blachę z rybą
  • Rybę pieczemy przez ok. 10 minut, następnie obracamy na drugą stronę i pieczemy jeszcze przez ok. 5 minut
  • Ogórka i kapary drobno kroimy
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Do miski wlewamy jogurt, wrzucamy ogórka, kukurydzę, kapary oraz zieleninę i całość dokładnie mieszamy
  • Na talerze nakładamy frytki oraz rybę i podajemy z sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z rybami.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (500 g)
  • Dorsz atlantycki (świeży) (400 g)
  • Jogurt naturalny (200 g)
  • Jajo białko (62 g)
  • Ogórek kiszony (50 g)
  • Kukurydza w zalewie (słoik) (50 g)
  • Mąka kukurydziana (24 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Kapary (10 g)
  • Szczypiorek (5 g)
  • Proszek do pieczenia (1 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Mikser, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Pieczona ryba z cytryną i koperkiem

Cytrynę kroimy w cienkie plasterki Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki Tłuszcz kroimy w kostkę Piekarnik rozgrzewamy do temp. (…)

WIĘCEJ >

Marynowana ryba z patelni

Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy na kawałki Chili drobno siekamy (gniazdo nasienne usuwamy) Zieleninę drobno siekamy Do blendera (lub (…)

WIĘCEJ >

Grillowana dorada na ryżu

Do miski wlewamy tłuszcz, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i dokładnie mieszamy Rybę oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym (…)

WIĘCEJ >

Ryba po grecku

Marchew, pietruszkę i seler obieramy Trzemy warzywa na tarce na grubych oczkach Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce W garnku (…)

WIĘCEJ >

Grillowany łosoś na szpinaku z gotowanymi batatami

Szpinak kilka godzin wcześniej wyjmujemy z zamrażarki (najlepiej na noc włożyć do miski i zostawić do rozmrożenia) Cebulę i czosnek (…)

WIĘCEJ >