Pieczona ryba z cytryną i koperkiem
Pieczona ryba z cytryną i koperkiem
Przygotowanie
- Cytrynę kroimy w cienkie plasterki
- Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki
- Tłuszcz kroimy w kostkę
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
- Przygotowujemy kawałki papieru do pieczenia (tyle kawałków papieru ile jest filetów) i na środku każdego kawałka kładziemy filet z ryby
- Na każdym filecie kładziemy plasterki cytryny i cebuli, zieleninę i kawałek tłuszczu, skrapiamy filet winem, posypujemy przyprawami (solą i pieprzem) i zawijamy filety w papier, łącząc ze sobą dwa dłuższe jego brzegi, a następnie podkładamy końce papieru pod spód ryby, tak aby utworzyć „paczuszkę”
- Zawinięte filety układamy na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z rybami.
Rybę możesz podawać z dodatkiem ulubionych warzyw np. szparagów.
Autor
Lista składników
- Dorsz atlantycki (świeży) (800 g)
- Cebula (210 g)
- Wino białe wytrawne (120 ml)
- Cytryna (80 g)
- Masło (50 g)
- Koper (świeży) (6 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
- Sól morska (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.