fbpx
Szukaj
open close

Pieczona polędwiczka wieprzowa z sosem musztardowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb6dcc0fb-f595-45ed-b721-5ed1a65678ef
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pieczona polędwiczka wieprzowa z sosem musztardowym

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C
  • Mięso nacieramy z każdej strony przyprawami (solą i pieprzem)
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso i obsmażamy przez ok. 6-7 minut (tak, aby lekko zbrązowiało z każdej strony)
  • Następnie przenosimy mięso do brytfanny i wkładamy w najgrubszą część mięsa termometr kuchenny
  • Brytfannę wkładamy do piekarnika na ok. 1 godz. (pieczemy do momentu, aż termometr będzie miał temp. 70 st. C)
  • Ok. 15 minut przed końcem pieczenia do rondla wlewamy śmietankę, dodajemy musztardę i stawiamy na średnim ogniu
  • Sos dokładnie mieszamy do momentu, aż zacznie wrzeć, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut
  • Po tym czasie ściągamy rondel z kuchenki i odstawiamy
  • Mięso wyciągamy z piekarnika i odkładamy na ok. 10 minut do ostygnięcia
  • Po tym czasie kroimy mięso w plastry i podajemy z sosem

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia polędwiczek.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina polędwica (surowa) (1000 g)
  • Śmietanka kremówka 30% (180 ml)
  • Musztarda (60 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Sól morska (6 g)
  • Pieprz czarny (6 g)

Potrzebny sprzęt

Patelnia, Piekarnik, Rondel, Termometr kuchenny

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Polędwiczki wieprzowe i pieczone ziemniaki

Polędwiczki wieprzowe Piekarnik nagrzewamy do temp. 190 st. C Cebulę obieramy i kroimy w talarki Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu (…)

WIĘCEJ >

Polędwiczki wieprzowe z wędzoną papryką

Mięso kroimy na małe kawałki, dodajemy ocet jabłkowy, sól i paprykę wędzoną. Zamarynowane mięso wstawiamy do lodówki na pół godziny (…)

WIĘCEJ >

Kremowa polędwiczka

Na patelni rozgrzewamy masło, dorzucamy pokrojoną w kostkę polędwiczkę  i przyprawy. Po około 15 minutach zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy (…)

WIĘCEJ >

Grillowana polędwiczka

Polędwiczkę obieramy z błon, delikatnie przyprawiamy solą. Marchew kroimy w drobne kawałki i gotujemy 15 minut w małej ilości posolonej (…)

WIĘCEJ >

Polędwiczka wieprzowa z grillowanymi warzywami

Włączyć piekarnik na 180 stopni Marchew i kalarepę obrać, pokroić w plastry grubości ok. 0.5 cm Cebulę obrać i pokroić (…)

WIĘCEJ >