Pieczona dorada z gotowanym topinamburem
Pieczona dorada z gotowanym topinamburem
Przygotowanie
Ryba:
- Doradę kładziemy w naczyniu żaroodpornym, solimy i pieprzymy z każdej strony (w środku też)
- Nożem, lekko nacinamy skórę na skos (2-3 nacięcia)
- Czosnek obieramy i kroimy w plastry
- Pomidorki kroimy na połówki
- Połowę czosnku i pomidorków wkładamy do brzucha dorady i dodajemy łyżkę tłuszczu
- Resztę czosnku, pomidorów i łyżkę tłuszczu kładziemy na rybie
- Wyciskamy z góry sok z cytryny
- Przykrywamy pokrywką
- Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 st.C przez 20 min
Topinambur:
- Wkładamy topinambur do garnka z ciepłą wodą
- Szorujemy każdą bulwę (choć, to tak naprawdę korzeń ;))
- Płuczemy po wyszorowaniu
- Zalewamy gorącą wodą, lekko solimy
- Gotujemy 25 min
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
Pieczona dorada
- Dorada (świeża) (170 g)
- Pomidor koktajlowy (100 g)
- Cytryna (40 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Czosnek (10 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Gotowany topinambur
- Topinambur bulwa (200 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.