Pieczeń z karkówki w rozmarynie z kaszą gryczaną i sałatką z buraczków
Pieczeń z karkówki w rozmarynie z kaszą gryczaną i sałatką z buraczków
Przygotowanie
- Włączamy piekarnik na 180 stopni
- 1 cebulę i czosnek obrać i pokroić na 4 części
- Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w plastry
- Karkówkę posolić i popieprzyć
- Na patelni (najlepiej z metalową rączką) rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
- Obsmażamy karkówkę z każdej strony po 2 min
- Dorzucamy warzywa
- Zasmażamy 5 min, co jakiś czas mieszając
- Dodajemy przecier / koncentrat pomidorowy i zasmażamy 2 min
- Wlewamy zimną wodę z kranu, tak, żeby ¾ mięsa było zakryte
- Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
- Zagotowujemy
- Wkładamy do piekarnika na 1,5 godz.
- Co pół godziny otwieramy piekarnik i obracamy mięso na drugą stronę
- Po półtorej godzinie wyjmujemy z pieca
- Mięso przekładamy na talerz i wyjmujemy łyżką cedzakową liście laurowe i ziele angielskie
- Miksujemy wywar z warzywami na gładki sos
- Jeśli jest za gęsty, dolewamy trochę wody
- W czasie jak pieczeń jest piekarniku przygotowujemy buraczki
Sałatka z zasmażanych buraczków:
- Ugotowane / upieczone buraki obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach
- 1 cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Na patelni lub w garnku rozgrzewały łyżkę tłuszczu
- Smażymy cebulę przez 2 minuty
- Dorzucamy starte buraki
- Wlewamy ocet jabłkowy
- Solimy, pieprzymy
- Zasmażamy przez 3-4 min, cały czas mieszając żeby się nie przypaliły
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
Pieczeń z karkówki
- Wieprzowina karkówka (500 g)
- Woda (500 ml)
- Kasza gryczana niepalona (250 g)
- Cebula (105 g)
- Przecier pomidorowy (100 g)
- Marchew (45 g)
- Pietruszka korzeń (40 g)
- Smalec z gęsi (12 g)
- Czosnek (10 g)
- Rozmaryn suszony (6 g)
- Ziele angielskie – ziarno (3 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Liść laurowy (2 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Sałatka z buraczków
- Burak (500 g)
- Cebula (105 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (24 ml)
- Smalec z gęsi (12 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.