Pieczeń wieprzowa z puree z batatów z sałatką z buraczków
Pieczeń wieprzowa z puree z batatów z sałatką z buraczków
Przygotowanie
Pieczeń:·
- Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w plastry
- Cebulę i czosnek obrać i pokroić w półksiężyce
- Mięso solimy i pieprzymy
- Rozgrzewamy na patelni łyżkę tłuszczu
- Obsmażamy mięso po 2 minuty z każdej strony
- Przekładamy do wolnowaru
- Dodajemy liście i ziele angielskie
- Na tej samą patelnię wrzucamy cebulę z czosnkiem
- Dodajemy łyżkę tłuszczu
- Zasmażamy 2 minuty
- Dodajemy przecier/koncentrat pomidorowy
- Zasmażamy 4 minuty
- Przekładamy zawartość patelnie do wolnowaru
- Na mięso z zasmażoną cebulą wrzucamy pokrojoną marchew i pietruszkę
- Wlewamy szklankę zimnej wody z kranu
- Włączamy wolnowar na 8 godzin na opcję low
- Po tym czasie wyłączamy, czekamy aż wystygnie i wkładamy do lodówki na 8 godzin
- Po tym czasie wyjmujemy mięso i liście i ziele angielskie
- Warzywa przekładamy do jakiegoś garnka
- Wlewamy 0,5 litra zimnej wody
- Gotujemy 5 minut
- Miksujemy blenderem
- Próbujemy i doprawiamy do smaku
Sałatka z buraków:
- Ugotowane wcześniej buraki obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach
- 1 cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Na patelni lub w garnku rozgrzewały łyżkę tłuszczu
- Smażymy cebulę przez 2 minuty
- Dorzucamy starte buraki
- Wlewamy ocet jabłkowy
- Solimy, pieprzymy
- Zasmażamy przez 3-4 minuty, cały czas mieszając żeby się nie przypaliły
Puree z batatów:
- Bataty obieramy, kroimy w mniejsze kawałki
- Płuczemy
- Wkładamy do garnka i zalewamy gorącą wodą
- Lekko solimy i gotujemy do miękkości (około 25 minut)
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Odcedzamy bataty na sicie
- W tym samym garnku rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i smażymy 3 minuty
- Dodajemy bataty
- Miksujemy blenderem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia pieczeni.
Autor
Lista składników
Pieczeń wieprzowa
- Woda (700 ml)
- Wieprzowina karkówka (600 g)
- Cebula (105 g)
- Marchew (45 g)
- Pietruszka korzeń (40 g)
- Przecier pomidorowy (15 g)
- Smalec z gęsi (12 g)
- Czosnek (10 g)
- Liść laurowy (3 g)
- Ziele angielskie – ziarno (3 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Sałatka z buraczków
- Burak (315 g)
- Cebula (50 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (12 ml)
- Smalec z gęsi (12 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Purée z batatów
- Batat (460 g)
- Cebula (50 g)
- Masło klarowane ghee (7 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.