fbpx
Szukaj
open close

Pieczeń, ser, jajo, awokado

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7e632ce4-1f12-4391-80a5-12e4dcaf0511
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pieczeń, ser, jajo, awokado

Przygotowanie

Ser, jajo, awokado

  • Jaja gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 6-8 minut (na twardo)
  • Następnie jaja odcedzamy, obieramy ze skorupki i kroimy na pół
  • Awokado obieramy, kroimy na pół (pestkę usuwamy), a następnie w plastry
  • Pomidorki kroimy na pół
  • Wszystkie składniki rozkładamy na talerzach, tak jak na załączonym obrazku i całość polewamy tłuszczem oraz posypujemy przyprawami
  • Obok rozkładamy plastry pieczeni

Pieczeń

  • Mięso dokładnie oczyszczamy z błon i nakłuwamy z każdej strony nożem (ok. 15-20 razy)
  • Następnie przenosimy mięso do miski, w której będzie się mieściło ciasno
  • Dodajemy obrane ząbki czosnku
  • Do osobnej miski wlewamy wodę, dodajemy sól i mieszamy
  • Przygotowaną zalewę wlewamy do miski z mięsem i wkładamy do lodówki na ok. 24 godz. (mięso powinno być całkowicie zakryte)
  • Po tym czasie mięso odcedzamy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy tłuszczem oraz przyprawami
  • Rozgrzewamy patelnię
  • Kładziemy mięso i obsmażamy z każdej strony, tak aby zamknąć pory
  • Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Obsmażone mięso przenosimy do naczynia żaroodpornego, dodajemy czosnek z zalewy oraz cebulę i wsadzamy do piekarnika na ok. 45 minut
  • Następnie dolewamy wodę i pieczemy przez kolejne ok. 45 minut
  • Mięso wyciągamy z piekarnika i odkładamy do ostygnięcia, a następnie kroimy w plastry

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Iwona Wierzbicka
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 16
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

Ser, jajo, awokado

  • Awokado (420 g)
  • Pomidor koktajlowy (360 g)
  • Jajo kurze (306 g)
  • Ser żółty (270 g)
  • Rukola (120 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (60 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Pieczeń

  • Wieprzowina szynka (surowa) (1500 g)
  • Woda (750 ml)
  • Cebula (315 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (75 g)
  • Czosnek (30 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (6 g)
  • Sól kłodawska (6 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Lodówka, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Ręcznik papierowy

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Szynka wieprzowa z wolnowaru z sałatką

Szynka: Karkówkę solimy i pieprzymy Wkładamy do pustego i suchego wolnowaru Przykrywamy pokrywką Ustawiamy wolnowar na 8 godzin na opcję (…)

WIĘCEJ >

Pieczeń z karkówki w rozmarynie z kaszą gryczaną i sałatką z buraczków

Włączamy piekarnik na 180 stopni 1 cebulę i czosnek obrać i pokroić na 4 części Marchew i pietruszkę obrać i (…)

WIĘCEJ >

Pieczeń wieprzowa z puree z batatów z sałatką z buraczków

Pieczeń:·      Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w plastry Cebulę i czosnek obrać i pokroić w półksiężyce Mięso solimy i (…)

WIĘCEJ >

Pieczeń ze schabu z wolnowaru z puree z dyni

Pieczeń: Schab solimy, pieprzymy Marchew, pietruszkę, 1 cebulę obieramy Kroimy w plastry lub w kawałki i kładziemy na dnie wolnowaru (…)

WIĘCEJ >

Schab faszerowany szpinakiem z sosem pieczeniowym

Cebulę i czosnek obrać Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy cebulę z czosnkiem Dodajemy gałkę muszkatołową, lekko solimy i pieprzymy (…)

WIĘCEJ >