fbpx
logo
Szukaj
open close

Perliczka w czerwonym winie

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cde3bee8e-1116-479b-ad9d-f4080112ccce
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Perliczka w czerwonym winie

Przygotowanie

  • Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i wrzucamy do miski
  • Dodajemy przyprawy (sól i pieprz) oraz zieleninę (rozmaryn) i mieszamy
  • Perliczkę myjemy, osuszamy i nacieramy marynatą
  • Następnie wkładamy perliczkę do naczynia żaroodpornego, przykrywamy pokrywką i wkładamy do lodówki na min. 3 godz.
  • Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temp. 200 st. C
  • Z naczynia wyciągamy perliczkę, smarujemy naczynie tłuszczem (oliwą) i wkładamy do niego z powrotem perliczkę
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut (w między czasie polewamy perliczkę kilka razy winem)
  • Temp. piekarnika zmniejszamy do 180 st. C i pieczemy perliczkę jeszcze przez ok. 30-35 minut, często polewając pozostałym winem
  • Kilka minut przed końcem pieczenia układamy na perliczce tłuszcz (masło)

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypadają 4 placki.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia placków.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut, powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 3
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • Jogurt naturalny (250 g)
  • Mąka orkiszowa (170 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Cukier waniliowy (trzcinowy) (15 g)
  • Masło (15 g)
  • Proszek do pieczenia (6 g)
  • Soda oczyszczona (2 g)

Potrzebny sprzęt

Lodówka, Miska, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Patelnia, Piekarnik, Praska do czosnku, Rózga kuchenna, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Dziecięce placki warzywne

Cebulę, ziemniaki i marchew obieramy Wszystkie warzywa ścieramy na grubych oczkach tarki do miski, dodajemy przyprawy, mieszamy i odstawiamy na (…)

WIĘCEJ >

Kremowe placki ziemniaczane

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Piekarnik rozgrzewamy do (…)

WIĘCEJ >

Placki gruszkowe z sosem owocowym

Placki Gruszkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach do miski Dodajemy mąki oraz wybijamy jaja i całość blendujemy do momentu (…)

WIĘCEJ >

Placki jabłkowe z sosem malinowym

Placki: Jabłko obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach Do startego jabłka dodać jajko Rozmieszać rózgą lub mikserem Dodajemy (…)

WIĘCEJ >

Placki bananowe z owocami

Banany obieramy, łamiemy w małe kawałki i wkładamy do naczynia w którym będziemy miksować Dodajemy jajko, mleko kokosowe Miksujemy Dodajemy (…)

WIĘCEJ >