fbpx
Szukaj
open close

Penne z mieszanką grzybów

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5162ae9d-d261-462e-855b-bd1e999393f7
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Penne z mieszanką grzybów

Przygotowanie

  • Shiitake i podgrzybki moczymy w zimnej wodzie przez ok. 1-2 godz.
  • Po tym czasie grzyby odcedzamy i kroimy w plasterki
  • Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło)
  • Wrzucamy grzyby, czosnek, zieleninę oraz przyprawy (liść laurowy) i smażymy przez ok. 8-10 minut
  • Dolewamy wino i gotujemy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy oraz wodę i doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10 minut
  • Makaron gotujemy we wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy i przenosimy z powrotem do ciepłego garnka
  • Do makaronu dodajemy sos grzybowy, mieszamy i podgrzewamy przez ok. 2 minuty

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia penne.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Pieczarka (świeża) (300 g)
  • Makaron pszenny (pióra) – bezjajeczny (300 g)
  • Shiitake suszony (150 g)
  • Podgrzybek suszony (150 g)
  • Woda (125 ml)
  • Wino czerwone wytrawne (100 ml)
  • Masło (50 g)
  • Przecier pomidorowy (30 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Tymianek (świeży) (3 g)
  • Liść laurowy (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Penne z boczkiem i chili

Boczek kroimy w kostkę Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Chili i zieleninę drobno siekamy Ser (parmezan) ścieramy na (…)

WIĘCEJ >

Penne z sosem ze świeżych pomidorów

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Połowę zieleniny (bazylii) drobno siekamy Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w (…)

WIĘCEJ >