Pęczak z owocami morza i fenkułem a’la risotto
Pęczak z owocami morza i fenkułem a’la risotto
Przygotowanie
- W garnku zagotowujemy wodę
- Pęczak płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie odsączamy
- Owoce morza dokładnie płuczemy i oczyszczamy
- Koper dokładnie myjemy i kroimy na cienkie plasterki
- Ząbki czosnku obieramy, usuwamy z nich kiełki, a miąższ drobno siekamy
- Owoce morza wrzucamy do garnka i gotujemy na dużym ogniu pod przykryciem przez ok. 5 minut (gotujemy do momentu, aż muszle się otworzą)
- W trakcie gotowania co jakiś czas lekko potrząsamy garnkiem
- Nieotworzone muszle wyrzucamy, a pozostałe przenosimy do cedzaka i pozostawiamy do ostygnięcia
- Następnie owoce morza wyciągamy z muszli, a wywar przecedzamy i zostawiamy
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy koper i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając
- Wsypujemy pęczak i dokładnie mieszamy
- Wlewamy wywar (jeśli jest go za mało dolewamy wodę), dodajemy przyprawy i doprowadzamy do wrzenia
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 30 minut
- Pod koniec gotowania dodajemy czosnek, zieleninę oraz śmietankę i dokładnie mieszamy
- Dodajemy owoce morza, mieszamy i gotujemy przez ok. 2-3 minuty
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z owocami morza.
Autor
Lista składników
- Małże (świeże) (1000 g)
- Woda (750 ml)
- Fenkuł (koper włoski) (650 g)
- Omułki (świeże) (250 g)
- Pęczak (200 g)
- Śmietana jogurtowa 10% (40 g)
- Czosnek (10 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.