Pasztet z selera
Pasztet z selera
Przygotowanie
- Seler dokładnie obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Cebulę i czosnek drobno siekamy.
- Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy szklanką wrzątku, dodajemy masło i dusimy ok. 15-20 min.
- W razie potrzeby odlewamy nadmiar wody.
- Odstawiamy warzywa do ostygnięcia.
- Następnie selera, cebulę i czosnek mieszamy z płatkami, startym na tarce serem, żółtkami, pianą z ubitych białek oraz z przyprawami.
- Masę przekładamy do keksówki natłuszczonej olejem. Pasztet pieczemy przez ok. godzinę w 180 stopniach.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
- Woda (200 ml)
- Seler korzeń (170 g)
- Jajo kurze (153 g)
- Cebula (105 g)
- Ser żółty (100 g)
- Płatki owsiane (bezglutenowe) (60 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Czosnek (10 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Majeranek suszony (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.