Pasztet z dzika z grzybami
Pasztet z dzika z grzybami
Przygotowanie
- Żeberka i boczek kroimy w kawałki 8 cm
- Lekko solimy i pieprzymy
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce
- Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w grube plasterki
- Warzywa mieszamy z mięsem w misie wolnowaru
- Włączamy wolnowar na 8 godz.
- Po tym czasie wyłączamy, przekładamy zawartość do jakiegoś naczynia i czekamy aż trochę przestygnie (w sezonie zimowym najlepiej na balkon wystawić)
- Przestudzone mięso mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku – raz wrzucamy kawałek mięsa, raz warzywa (kości i twarde chrząstki wyrzucamy do śmieci)
- Grzyby kroimy w grubą kostkę
- Rozgrzewamy na patelni tłuszcz
- Wrzucamy grzyby i smażymy, mieszając co chwilę 5 min
- Dorzucamy grzyby do zmielonej masy
- Lekko solimy i pieprzymy
- Próbujemy masę i doprawiamy do smaku
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C
- Bierzemy blachę do ciasta i wykładamy papierem do pieczenia
- Równomiernie rozkładamy farsz mięsny
- Pieczemy godzinę
- Po tym czasie wyłączamy piekarnik
- Delikatnie otwieramy drzwiczki (można włożyć drewnianą łyżkę między drzwiczki)
- Czekamy 15 min
- Wyjmujemy pasztet
- Czekamy aż przestygnie i wkładamy do lodówki
- Chłodzimy 8 godz.
- Wyjmujemy z lodówki i można porcjować
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP), nie należy spożywać pieprzu czarnego.
Sprawdź, czy wszystkie składniki potrawy odpowiadają Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia – więcej informacji znajduje się w piktogramach.
Uwagi
Możesz spożyć pasztet z kromkami chleba gryczanego (najlepiej domowego na zakwasie) – przepis znajdziesz powyżej w podpiętych, powiązanych propozycjach.
Autor
Lista składników
- Dziczyzna żebra (1000 g)
- Boczek z dzika (surowy) (500 g)
- Borowik (świeży) (115 g)
- Cebula (105 g)
- Pietruszka korzeń (80 g)
- Podgrzybek (świeży) (80 g)
- Marchew (45 g)
- Czosnek (25 g)
- Smalec z gęsi (24 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.