Pasztet z dziczyzny z grzybami
Pasztet z dziczyzny z grzybami
Przygotowanie
- Mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą żeby zakryło mięso
- Marchew, pietruszkę, seler obieramy i dorzucamy do garnka
- Dodajemy pół łyżki soli i pół łyżeczki pieprzu
- Gotujemy 2 godz.
- Grzyby oczyszczamy i kroimy w paski
- Wyjmujemy mięso i warzywa żeby trochę ostygły
- Przygotowujemy maszynkę do mielenia mięsa na standardowym sitku i mielimy – wrzucamy na przemian mięso i ugotowane warzywa
- Cebulę, czosnek obrać i pokroić w kostkę (nie musi być bardzo drobno)
- Rozgrzewamy na patelni 2 łyżki smalcu i smażymy cebulę z czosnkiem około 3 – 5 min
- Dodajemy do masy mielonej
- Na patelni rozgrzewamy kolejne 2 łyżki smalcu i smażymy grzyby, po czym dodajemy je do masy mielonej
- Dodajemy sól, pieprz i tymianek
- Jeśli zostało nam jeszcze smalcu to śmiało dodajemy do masy
- Dodajemy mąkę kokosową
- Mieszamy dokładnie rękami przez 5 min
- Przygotowujemy blaszkę, wykładamy ją papierem do pieczenia
- Pasztet wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp.180 st. C
- Pieczemy 60 min
- Wyjmujemy pasztet z pieca
- Zostawiamy do wystudzenia
- Wkładamy zimny pasztet do lodówki na 12 godz.
- Wyjmujemy pasztet z lodówki
- Przekładamy do góry dnem blaszkę z pasztetem na deskę
- Zdejmujemy papier
- Kroimy pasztet w plastry i kładziemy na talerz
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy pieprzu czarnego oraz ziela angielskiego. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia pasztetu oraz przepis na domowy chleb gryczany, który może posłużyć jako dodatek do pasztetu.
Autor
Lista składników
- Dziczyzna karkówka (2000 g)
- Cebula (210 g)
- Pietruszka korzeń (160 g)
- Smalec z gęsi (100 g)
- Marchew (90 g)
- Mąka kokosowa (70 g)
- Seler korzeń (60 g)
- Czosnek (50 g)
- Borowik (świeży) (30 g)
- Liść laurowy (6 g)
- Ziele angielskie – ziarno (6 g)
- Tymianek suszony (3 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.