Pasztet wieprzowy, z grzybami, warzywami i z dodatkiem marmolady z czerwonej cebuli słodzonej gruszką
Pasztet wieprzowy, z grzybami, warzywami i z dodatkiem marmolady z czerwonej cebuli słodzonej gruszką
Przygotowanie
Pasztet:
- Mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą żeby zakryło mięso
- Marchew, pietruszkę, seler obieramy i dorzucamy do garnka
- Dodajemy pół łyżki soli i pół łyżeczki pieprzu
- Gotujemy 2 godziny
- Wyjmujemy mięso i warzywa żeby trochę ostygły
- Przygotowujemy maszynkę do mielenia mięsa na standardowym sitku i mielimy – wrzucamy na przemian mięso i ugotowane warzywa
- Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę (nie musi być bardzo drobno)
- Rozgrzewamy na patelni 2 łyżki smalcu i smażymy cebulę z czosnkiem około 3-5 minut
- Dodajemy do masy mielonej
- Rozgrzewamy kolejne 2 łyżki smalcu i smażymy grzyby, po czym dodajemy je do masy mielonej
- Wątróbkę kroimy w grubą kostkę/kawałki i dodajemy do masy
- Dodajemy sól, pieprz i tymianek
- Dodajemy jajka
- Jeśli zostało nam jeszcze smalcu to śmiało dodajemy do masy
- Mieszamy dokładnie rękami, przez 5 minut
- Przygotowujemy blaszkę „keksówkę” wykładamy ją papierem do pieczenia
- Na papier wykładamy plastry wędzonki
- Na mięso kładziemy masę mieloną
- Jeśli zostało nam boczku to kładziemy na wierzchu masy mielonej
- Blaszki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp.180 stopni
- Pieczemy 60 minut
- Wyjmujemy pasztety z pieca
- Zostawiamy do stygnięcia
- Wkładamy zimne pasztety do lodówki na 12 godzin
- Wyjmujemy pasztet z lodówki
- Przekładamy do góry dnem blaszkę z pasztetem na deskę
- Zdejmujemy papier
- Kroimy pasztet w plastry
Marmolada cebulowa:
- Cebulę obrać i pokroić w półksiężyce, paski lub piórka
- Gruszkę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę
- W garnku rozgrzać masło
- Wrzucić gruszkę, smażyć 2 min., zamieszać
- Dodać cebulę, smażyć 5 min., zamieszać co jakiś czas
- Dodać ocet balsamiczny (najpierw wziąć głęboki oddech, bo jak się zaciągniecie odparowanym octem, to się możecie przewrócić z wrażenia :p )
- Dolać ¼ szklanki zimnej wody
- Dodać miód
- Gotować 2 minuty
- Przykryć, zmniejszyć ogień, gotować 10 min.
- Podnieść pokrywkę, zamieszać, jak jest mało wody, dolać żeby było tak półpłynne jak na początku
- Przykryć, gotować kolejne 10 minut
- Znowu zamieszać, znowu uzupełnić płyn, znów przykryć i gotować 10 minut
- Podnieść pokrywkę, lekko posolić, spróbować, pomieszać , gdy cebula jest miękka to marmolada jest gotowa
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP), nie należy używać pieprzu czarnego oraz ziela angielskiego – więcej informacji na ten temat znajduje się w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia pasztetu wieprzowego.
Autor
Lista składników
Pasztet
- Wieprzowina łopatka (2000 g)
- Boczek wieprzowy wędzony (400 g)
- Jajo kurze (204 g)
- Indyk wątróbka (200 g)
- Cebula (200 g)
- Pietruszka korzeń (160 g)
- Marchew (135 g)
- Smalec z gęsi (100 g)
- Seler korzeń (60 g)
- Czosnek (50 g)
- Podgrzybek (świeży) (20 g)
- Tymianek suszony (6 g)
- Ziele angielskie – ziarno (5 g)
- Liść laurowy (4 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Marmolada cebulowa
- Cebula czerwona (400 g)
- Gruszka (130 g)
- Ocet balsamiczny (100 ml)
- Woda (50 ml)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Miód lipowy (24 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.