Pasta z buraków i słonecznika
Pasta z buraków i słonecznika
Przygotowanie
- Nasiona słonecznika wsypujemy do miski i zalewamy szklanką wrzątku
- Przykrywamy pokrywką, lub talerzykiem i odstawiamy na 5 min
- Buraki obieramy i kroimy w kostkę i wkładamy do naczynia w którym będziemy blendować
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy cebulę przez 3-4 min
- Podsmażoną cebulę dodajemy do buraków
- Odcedzamy słonecznik na sicie i odsączony dodajemy do buraków
- Wyciskamy sok z cytryny, lekko solimy i pieprzymy
- Miksujemy na gładką masę
- Próbujemy i doprawiamy do smaku
Rady dietetyka
Sprawdź, czy ten przepis odpowiada Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia – informacje zawarte powyżej w piktogramach.
Uwagi
Pastę możesz podać z pieczywem gryczanym (najlepiej domowym na zakwasie) – przepis podpięty w powiązanych.
Autor
Lista składników
- Burak (105 g)
- Pestki słonecznika obrane (50 g)
- Cebula (25 g)
- Cytryna (20 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (12 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.