Pasta z bakłażana
Pasta z bakłażana
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Na papier kładziemy bakłażany i wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut (pieczemy do momentu, aż skórka zacznie robić się brązowa i pękać)
- Wyciągamy bakłażana z piekarnika, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na ok. 5 minut
- Następnie obieramy bakłażana ze skóry, kroimy na kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny
- Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy na kawałki
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze (lub w naczyniu, w którym będziemy blendować) i blendujemy do momentu uzyskania jednolitej pasty
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, warzywnych past.
Autor
Lista składników
- Pomidor (300 g)
- Bakłażan (240 g)
- Cebula (105 g)
- Czosnek (20 g)
- Sok z cytryny (bio) (9 ml)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Zioła prowansalskie (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.