Pasta jajeczna z pieczonymi burakami i migdałami
Pasta jajeczna z pieczonymi burakami i migdałami
Przygotowanie
- Jajka ugotować, obrać ze skorupki i pokroić/posiekać jak najdrobniej
- Wrzucić posiekane jajka do miski
- Dodać sos
- Dodać szczypiorek
- Zamieszać i spróbować
- Doprawić do smaku solą i pieprzem
- Buraki obrać, pokroić w plastry i włożyć do miski
- Dodać oliwę i ocet balsamiczny
- Lekko posolić i popieprzyć
- Wymieszać
- Buraki rozłożyć na talerzu
- Na środku buraków ułożyć pastę jajeczną
Uwagi
Aby uzyskać kulisty kształt pasty jajecznej, można użyć tzw. O-ringu – tego typu metalowe pierścienie można zakupić w marketach spożywczych.
Pastę możesz również podać z grzankami z pieczywa gryczanego (najlepiej domowego na zakwasie) – zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy.
Autor
Lista składników
- Burak (210 g)
- Jajo kurze (153 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Sos vinaigrette (20 g)
- Ocet balsamiczny (18 ml)
- Płatki migdałowe (10 g)
- Szczypiorek (3 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.