Paprykarz szczeciński z chlebem
Paprykarz szczeciński z chlebem
Przygotowanie
- Makrelę obieramy ze skóry i z ości
- Ryż płuczemy na sicie pod bieżącą zimną wodą
- Wrzucamy do garnka z gotującą wodą (około litr wody)
- Gotujemy do miękkości – około 15 minut i odcedzamy na sicie
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- Paprykę kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę
- Rozgrzewamy tluszcz na dużej patelni
- Wrzucamy cebulę, czosnek i paprykę
- Zasmażamy 5 min na średnim przez 3 min
- Dodajemy przecier/koncentrat, mieszamy i zasmażamy 5 min
- Co chwilę mieszamy żeby się nie przypaliło
- Ryż wrzucamy do miski
- Dodajemy zawartość patelni
- Dodajemy rybę
- Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy ostrą paprykę
- Dodajemy 2 łyżki luźnego smalcu (można lekko podgrzać)
- Mieszamy, próbujemy i doprawiamy
- Zjadamy z chlebem
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam przepisy na chleby, które mogą posłużyć jako dodatek do paprykarza.
Autor
Lista składników
- Papryka czerwona (230 g)
- Makrela wędzona (125 g)
- Cebula (105 g)
- Ryż basmati (100 g)
- Smalec z gęsi (48 g)
- Przecier pomidorowy (45 g)
- Czosnek (10 g)
- Papryka ostra mielona (proszek) (4 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.